söndag 17 maj 2009

Kanallöpet rapport

Veckan gick väldigt fort och jag orkade inte skriva något men nu är den klar en vecka efter loppet iaf :D


Gick upp på morgonen och tog mig en stor portion havregrynsgröt med mjölk och hallon, mums!
Efter det gick jag igenom alla saker jag hade plockat fram dagen innan så inget var glömt och tog sedan på mig kläderna jag skulle springa i vilket blev ett par svarta tights med en vanlig funktions tshirt i vitt till, pulsbältet åkte även på redan där. Jag tog det sedan lugnt och slappade lite när allt var packat och klart, det blev inte någon direkt mental förberedelse då jag bestämt mig för att köra loppet utan något direkt mål och se vad som händer under min första halvmara.

Kollade vädret på datorn vilket inte var det roligaste när det visade 6m/s västlig vind, loppet i fråga går från Ljungsbro till Borensberg vilket ger en nv springriktning ungefär med öppet för all blåst. På så sätt var det lite skönt att jag inte skulle köra på sub 1:30 då jag sannolikt ej hade fixat det ändå.

Vid 9:25 tog jag mig ut och gick till Sara som bor i närheten och som också ska springa, hennes mor Mariana var snäll nog att se till att skjutsa oss. Mina föräldrar var tyvärr bortresta och var därför ej tillgängliga. När jag kom dit stod bilen och väntade varpå jag gick upp och ringde på lägenheten, Sara var redo och plocka åt sig sina saker varpå vi gick ned.

En liten snabb tur i bilen till Ljungsbro och vi var där strax innan 10. Det var inte så jättemånga där när vi kom men precis efteråt så anlända bussen som tagit löpare från Borensberg och helt plötsligt så var det många fler startande än vad jag trodde, dock hade jag ju egentligen ingen koll med hade gissat på att det skulle vara 50pers vilket visade sig vara rätt fel!

Vi började med att kolla upp de startnummer vi blivit tilldelade, totalt var det 118personer föranmälda till halvmaran.

Med nummrerna 73 samt 83 ställde vi oss i kö för att få våra lappar.
Vi satte sedan på oss lapparna och var inte längre så lapplösa!
Efter några minuters pratande så var jag intresserad av att besöka toan vilket var tur att jag gjorde så tidigt för efter att ha följt skyltarna till omklädningsrummet i källaren av ett av husen visade sig bara finnas en toa och kön var lång! Efter en dryg kvart var behovet uträttat och klockan vad då strax över halv 11. Tog då att bytte till de strumporna Sara hade med sig som hon handlat åt mig, har inge bra rejält tunna strumpor som jag nu ville ha eftersom det inte finns så jättemycket plats i mina Ecco Biom TypeA skor.

Man såg rejält många här vid det laget och jag kände att det var dags att röra lite på sig.De började sedan börja roppa in att det närmade sig start och folk började ställa upp sig. Tävlingsklassen längst fram och vi motionärer bakom. Vi gick dit och var nu båda rejält sugen på att börja röra lite på oss skulle jag säga! Och det var vi inte ensamma om.


Kort därpå så började de nedräkningen, sladden för micen ramla ut med 7sekunder kvar men det fixades snabbt :P

Sedan bar det iväg på en halvmara resa!

Man sprang ett varv på banan plus en långsträcka innan det gav sig iväg ut en kort sträcka i Ljungsbro innan man kom upp på kanalbanken, efter det så var det ju bara raka vägen till mål!
Tempot kändes rätt högt ibörjan men var inte speciellt påfrestande, dock lyckades jag kolla på klockan och fick se en otroligt hög puls på 186 vilket jag struntade i då jag sprang på känsla istället :P

Det tog inte lång tid på kanalbanken innan jag hörde ett "Heja Roxen!" och på andra sidan satt Ulla och Bosse på bryggen och hejade på, det blev positiva tankar på direkten man fick :DHär är hela bananTempot la sig hyffsat högt och kilometertiderna la sig runt 4:20-4:30 men det kändes bara skönt och det flöt på. 33minuter och dryga 7km senare sprang man förbi publik och där stod Mariana redo med kamera noch tog ett par på mig.
PS. jag gillar ansiktsuttrycket på nr 128 :P

Strax efteråt vid 9km sträcket så började dock min överkropp överge mig varpå det inte kändes lika bra längre benen jobbade dock fortfarande på och jag följde med de i bilderna ovan till ca 12km där det blev en lucka och jag hängde inte på. Istället så kände jag mig rätt trött i mage och överkropp vid detta laget så farten började sänka sig lite där jag numera sololöpte. Då jag inte hade något mål och därmed inte något direkt motivation så slappna jag av lite, det blev ju inte bättre av de gånger där man fick känna rejäl motvind mot sig.

Vinden var iaf inte lika farlig som jag trott, som tur var är ju banan lite slingrig av sig. Men den kändes ju ändå av och när det blåste på så kändes det som man stannade upp i springandet. Kändes som jag joggade lite lugnt ibland och jag körde utan att anstränga benen utan var mest allmänt trött med en seg överkropp och inte allför bra motivation. Efter dryga timmen och 15km in i loppet så fick jag återigen ett par bilder på mig av Mariana, dessa var mindre smikrande med min alltifrån snygga hållning.Sara på ingång till samma ställe i denna fina bild!
Jag hade inte någon vidare motivation efter 15km och det blev lugnare tempo och jag var mest intresserad av att få någon spurta om, i dagsläget var det väldigt långt fram till nästa så hoppades på att någon skulle springa om mig :P

Ett par km senare så sprang jag om en Akele-löpare som hade börjat tvingats till gångpauser i sin löpning, strax efter så kom det även ifatt 4 löpare och vi kom in i Borensberg med bara dryga km kvar. Jag körde på i lugn ansträngning och en började springa ifrån. Sista km består av en enda lång backe så jag drog ifrån de andra och la mig ett par tiotal meter bakom löparen i fråga.Efter backen så var vi vid Borensbergs idrottsplats och med 200 meter kvar lade jag mig några meter bakom för att sedan med 100meter kvar kuta varpå han reagerade men det var lite sent. Han körde i tävlingsklassen så ville nog inte förlora en placering, men jag tjänade ju egentligen inget det är bara så himla kul att springa om någon oanande på sluter ;D

Stängde av klockan som visade 1:36:16, personen jag sprang om fick 1:36:12 men tror mer på min klocka tror jag :P

Efter målet så kände jag mig slut och fick stanna och vila några sekunder efter spurten, efter det så var jag däremot pigg igen

En medalj hängdes runt halsen medans jag pusta ut.
Gick sedan och fick i mig lite vätska och en banan, det hade inte blivit så jätte varmt även om jag inte gillade när solen tittade fram under loppet. Som "tur" var så svalkade ju blåsten.

Stod och prata med Mariana en stund innan jag började jogga nerför backen för att hälsa Sara välkommen. Mötte henne runt kilometern från målet och hon såg målmedveten ut.
Hon har sprungit 20,5km på sitt första lopp (hon hoppade över 10km distansen och tar den senare i Maj genom Blodomloppet :) hon springer i en lång svag lutande backe och hon gör det med ett leende :DOch så kom hon i mål!2:05 kom hon in på och höll därmed under 6min tempo vilket var vad hon ville, hon hade ju inte samma lyx som mig som hade koll på hastigheten hela tiden :P

Två nöjda löpare!
Efteråt

Själv blev jag lite rastlös efteråt och jogga omkring lite på fotbollsplanen, behöver verkligen denna rutinen om jag ska göra bättre resultat på sträckan i framtiden. Jag är under omständigheterna helt nöjd med resultatet. Ångrar lite att jag inte satte 1:35 som mål dock då det är något jag lätt skulle fixat utan att behöva köra sönder mig, var mycket motivation som saknades efter halva sträckan för att orka anstränga sig, enda gången jag ens kände mjölksyra var när jag spurta in i mål. Annars var det mest allmän trötthet och lite hängig överkropp som sa till mig att det räcker med den fart du nu har :P

Kan även glädjas åt att första milen på loppet gick snabbare än någon träning jag kört. 10km resultatet blev 44:43, aldrig varit under 45min på milen innan, men å andra sidan har jag aldrig försökt heller.

Sista kilometern lyckades jag iaf springa på lite då den gick i 4:03 tempo trots uppförsbacke, men det var mest tack vare personen i fråga som jag skulle springa om. Får se om jag springer typ Göteborgs halvmara eller så i höst för att klara målet på 1:30 i år, annars funderar jag på att vänta tills nästa år och springa Kanallöpet och satsa på sub 1:25.

Något annat ämne man kan ta upp är pulsen, jag testade ju för ett par månader sedan min tröskelpuls som jag fick till 176slag/min, nu råkar det vara så att de första 6 kilometrarna gick på 188slag i snitt och totalt blev snittet 182. Att ligga 6slag över tröskeln i snitt ska jag inte kunna göra och det kändes inte ens så jobbigt som pulsen säger, dock så var det inte SÅ himla varmt så jag är inte riktigt säker på varför pulsen var så otroligt hög.

Snitt och maxpuls per km kan ses på denna bild där första raden visar snittet och därefter för varje kilometer:Det kan jämföras med ett pass jag sprang 2 veckor innan:

Distans - 11.72km
Tid - 54:23
Tempo - 4:38
Snitt puls - 167
Max puls - 173

Med detta lopp

Distans - 21.1km
Tid - 1:36:16
Tempo - 4:34
Snitt puls - 182
Max puls - 190

Det var alltså inte så mycket långsammare tempo men det var STOR skillnad på puls. Max pulsen under det passet var jag aldrig ens under på en km under loppet.

Detta ger mig alltså en snitt puls på ca 93% av min maxpuls. Fart och pulskurva:Loppet var iaf otroligt fint och roligt att springa! Nu ska jag bara se till att köra på hårdare med coreträning så kommer det kännas ännu bättre att springa. Benhinnorna kändes dock av två dagar efter varpå det blev totalvila för mig, att springa med det löpsteget och skorna i 21km tog en del på dem. Men löptsteget börjar bli bättre och bättre även om det nu har mycket med core att göra för att se till att hålla ett bra löpsteg längre sträckor mer än benen själva. Fick även lite ont på utsidan av fötterna då jag tror skorna är för smala iaf för att ha under lång tid, så får nog fixa fram några andra skor att köra långlopp i när jag inte vill ha mina Omni som är lite tunga och inte lika mycket löpkänsla i.

Resultat finns att beskåda på www.kanallopet.com/

Fotograf till de flesta bilder är Mariana, jag hoppas inte hon har något emot att de visas här : )

Inga kommentarer: