fredag 6 mars 2009

Fystest hos Wandus Idrott & Hälsa

Igår hade jag alltså beställt en tid för test av syreupptagningsförmågan samt Laktattröskel på Wandus Idrott & Hälsa som håller till i Campushallen vid universitetsområdet i Linköping.

Vad får då en motionär som mig tanken att vilja göra ett sådant test och betala 1500:- för det?
Själv så gillar jag statistik och att analysera, mer intressanta siffror att få än dessa är svårt när det kommer till att vara intresserad av konditionsidrotter. Syreupptagningsförmåga är hur mycket syre som kroppen klarar att transportera ut i blodet, värdet mäts i hur många ml syre som transporteras per kg kroppsvikt per minut (ml/kg/min). Detta är intressant att få information om för att sedan se hur det har ändrats i framtiden efter att man blivit bättre tränad. Syreupptagningsförmåga är helt enkelt vad man brukar kalla för hur bra kondition någon har.

Laktattröskel är dock mer intressant då denna är något man kan göra stora ändringar på via träning och den är ett bra mått att använda när man lägger upp farten på de olika pass man ska köra.

Då jag själv mer eller mindre endast hållt mig till återhämtnings/lätt distansfart vid mina träningspass så räknade jag inte med att värdena skulle bli så jätte höga, kollar man i min träningsdagbok så har jag mer eller mindre nästan inga pass som ligger under 5min/km tempo. Detta är för att jag tränar mängd för att träna upp muskler och senor eftersom det går långsammare än att bygga upp konditionen och tanken är ju att man ska satsa långsiktigt varpå man måste bygga upp kroppen då jag helt enkelt "ligger efter" som inte rörde mig under större delen av tonåren.


Hur testen gick till:

Började med att ta mitt namn, födelsedata, längd och vikt varpå jag testade fettprocenten.
Efter detta så gick vi igenom hur testen skulle gå till.


Laktattröskeltestet

Vi startade med laktattröskeltestet varpå han stack ett hål i mitt finger! Jag är ju inte vidare förtjust i nålar med det gick bra iaf :P

Sedan mätte han mjölksyran i blodet via följande lilla makapär:Det visade sig att jag hade ett värde på 0,9ml/kg vilket antydde att jag faktiskt lytt råden om att inte köra någon hård träning dagarna innan även om det tog emot : )

Sen var det dags att ställa sig på löpbandet och "springa" 8km/h i 4minuter. Det kändes lite ovant och man kände sig osäker då jag endast sprungit på löpband en gång tidigare i ca 1min när jag skulle testa skor. Men det var tur att man började i sakta fart varpå man hade tid att komma in i det.

Efter 4minuter så hoppa man av bandet och han testade mjölksyran på nytt varpå det mättes 1.00, som tur var användes samma hål som tidigare : )

En minut vila gällde sen hoppade man på igen för en ny 4minut's period i 9,5km/h. Värdet mätte då 0.9 igen så fortfarande hade inget hänt. Fortsatte med 11km/h som löd 1.00, nästa nivå som var 12,5km/h så höjdes det dock upp lite till 1.40 och på 14km/h 2.10 men det kändes fortfarande ingenting.

Vid 15,5km/h började jag själv känna av lite mjölksyra i benen och fick 3,8 varpå sista nivån på 17km/h endast kördes i två minuter då det skulle räcka för att komma över 4.0 vilket är då man slutar testet, sista nivån blev 4,30 och då kändes mjölksyran i benen helt klart.

Efter detta fick jag jogga ner en stund och sedan hoppa av och vila lite innan syreupptagningstestet skulle tas.

Syreupptagningstest

Detta test går helt enkelt ut på att springa tills man inte orkar mera vilket är jobbigt både psykiskt och fysiskt.

Började med att sätta på mig den fina masken som ska mäta syreupptagningenLite svettig efter laktattestet? :P

Testet körs genom att man startar med 8km/h varpå man höjer 1km/h per minut tills man är uppe i 14km/h, därefter så höjer man graden på bandet med 1% per minut så att man springer i uppförsbacke. Själv är jag varken van vid hörde farter eller backar så det blev inte bara tuffare och även svårare att hålla löpsteget, körde på och blev mot slutet rejält trött konstigt nog?! Steget började inte kännas lite lätt och spänstigt som vanligt och blev sagd att hoppa av precis innan 15min då jag hade trampat lite fel. Skulle nog kunna hängt in lite längre om jag tränat mer psykiskt på det och mer van med uppförsbacke, men jag var klart nöjd ändå. Maxpulsen jag kom upp i var 195 vilket är hyffsat nära vad jag trott, borde dock vara möjligt att lyckas få 1-2 slag högre iaf det märks nästa gång :D

Han tyckte dock att jag såg rätt pigg ut 30sek efter jag kom av bandet, han påpekade även att pulsen sjönk hyffsat snabbt mellan perioderna vid laktattestet så det är ju positivt!

Efteråt

Joggade ner lite medans han höll på att fixa med rapporterna. Efter jag hoppat av vid nerjoggningen blev jag sugen på att testa springa lite i 3min tempo på bandet och det fick jag gärna göra. Jag höll ut i 1,5min / 500m innan jag hoppade av, skulle troligtvis klarat 1km om jag gett mig sjutton på det men det kändes verkligen med mjölksyran i benen men kul var det!
Väl att notera är att världsrekordet i marathon (42195m) innebär att springa på 2.58km/min tempo hela loppet så jag ligger lite i lä i dagsläget :P

Under laktattestet förrutom i de högsta hastigheterna så pratade vi även lite om träning och det kändes som att vi båda hade väldigt liknande åsikt om hur man bör träna vilket var roligt. Kom även in på hur jag förut i vikt/aktivitet och vad jag gjort de senaste åren och vad målen nu var. Han kände även en triathlontränare han tyckte jag skulle ringa och hälsa från honom för att se ifall jag kunde få någon hjälp därifrån.

Fredrik Wandus som då gjorde testet håller även i diverse föreläsningar på Campushallen, han tyckte att min "historia" var intressant och bjöd in mig att komma på hans föreläsning den 18:e Mars då han pratar om funktionell träning att gå upp och berätta om denna gärna med några bilder för de som är där. Shit tänkte jag som aldrig tyckt något är värre än att stå och prata inför folk. Men han bad mig tänka på det och återkomma, så tänker ifall jag ska våga nu eller ej :P
Som tack för hjälpen skulle han kunna tänka sig hjälpa mig med ett upplägg för styrke/funktionell/core träning och kanske fixa lite fribiljetter till Campushallen åt mig och det där skulle man ju inte vilja tacka nej till alltså ^^

Här följer rapporterna:


Den där fettprocenten ska ner i framtiden : )


Där ser man de olika informationen som jag fick genom laktattestet, pulsen ökade stadigt med 10 slag per nivå förutom den nivån där mjölksyran började samlas då det blev 20 var intressant att se : )


Träningszoner och mjölksyran i diagram


De olika träningszonerna, jag har nästan endast legat i min återhämtningszon och även under den på mina pass. Men det är som sagt för att bygga upp annat än konditionen då det är den som går snabbast att bygga upp, tänk långsiktigt! Kommer dock börja lägga in snabbare pass så småningom men lägga in dem sakta och säkert så man vänjer sig, vill inte dra på mig skador!


65,8 ml/kg/min fick jag alltså på VO2max/syreupptagningstestet. Det är väldigt bra för att vara motionär, men inte i närheten av elitmotionär. Eliten bland längdskidåkarna brukar har ~80-83 tror jag. Jag är nöjd i dagsläget!


De olika träningszonerna baserat på VO2max, han tyckte att 69% var väldigt lågt för Anaerobiska tröskeln med den kapacitet jag hade och trodde att detta var något jag snabbt kunde jobba upp och dra mot närmare 80% med lite träning. Ska börja lägga in tempo pass i April sen TEC loppet är avklarat kom vi överens om.


HR och V02max genom syreupptagningstestet


Pulsen genom båda testerna


Som avslutning skulle jag vilja tacka Fredrik för testet, det var båda inspirerande, motiverande och riktigt roligt att genomföra. Det kommer bli fler gånger : )
Gillar du att träna kondition så skulle jag verkligen rekommendera detta ifall man anser det kunna vara värt pengarna.

Länkar:

Wandus - wandusidrott.se
Corren artikel - archive.corren.se/archive/2009/2/3/k38132qo4voj97u.xml

5 kommentarer:

Mia sa...

Jaha, ja... snygga bilder iaf.

Roxen sa...

Hehe, förstod du inte allt? ^^

Mia sa...

Jo många av termerna är ju så´nt jag slänger mig med dagligen. Typ laktattröskel, VO2max och allt det där. Ska nog gå och kolla min jhdslat nu får vi se om det har förbättrats något sen min förra intensiva träningsperiod...
Eller nåt.

Odda sa...

Det där vill jag också prova på. Bor i Norrköping så det är ju inte så långt att åka. Lycka till med den fortsatta träningen.

Roxen sa...

Det tycker jag du ska göra! Själv tycker jag lätt att det var värt det.

Tack!